Awans Inter Cars w zestawieniu 500 największych polskich przedsiębiorstw

Kolejne prestiżowe wyróżnienie trafia w ręce Inter Cars. Tym razem firma znalazła się w gronie pięciuset największych polskich przedsiębiorstw, notując w zestawieniu bardzo wysoki awans.

Na liście 500 największych polskich przedsiębiorstw opublikowanej przez dziennik „Rzeczpospolita” Inter Cars znalazł się na 43. pozycji, notując duży skok w porównaniu z ubiegłoroczną edycją rankingu. Wówczas firma uplasowała się w tym zestawieniu na miejscu 70. Spośród firm notowanych na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych Inter Cars zajmuje 22 pozycję.
W sumie w całym rankingu 500 największych polskich przedsiębiorstw znalazło się 143 spółki notowane na GPW. Wszystkie firmy z rankingu zwiększyły w zeszłym roku swoje przychody łącznie o 5,1% i były blisko pokonania bariery 1,5 biliona zł. To dynamika sporo wyższa niż w poprzednich edycjach rankingu. W ubiegłym roku suma przychodów firm uwzględnionych w zestawieniu wzrosła o nieco ponad 2%, a w jeszcze rok wcześniej tylko o ponad 1%.
Lista 500 największych polskich przedsiębiorstw to najstarszy ciągle publikowany ranking tego typu w polskiej prasie. Wzorowany jest on na zestawieniu Fortune 500 – rankingu największych amerykańskich przedsiębiorstw klasyfikowanych według przychodów brutto. Obejmuje ona zarówno przedsiębiorstwa publiczne, jak i prywatne. Pierwsza Lista 500 Rzeczpospolitej opublikowana została w 1999 roku. Najnowsze zestawienie to już dwudziesta edycja tego prestiżowego rankingu.
Dla Inter Cars wyróżnienie to jest kolejną nagrodą otrzymaną przez firmę w ostatnich tygodniach. Tylko od początku maja spółka znalazła się m.in. w rankingu 200 największych firm opublikowanym przez Wprost, otrzymała SAP Innovation Award 2018, Biały Listek CSR Polityki oraz znalazła się w gronie ambasadorów polskiej gospodarki Wprost.

Awans Inter Cars w zestawieniu 500 największych polskich przedsiębiorstw.pdf

rzeczpospolita.jpg