Rewolucja w obsłudze warsztatu

Program e-Sowa to kompleksowe rozwiązanie do obsługi warsztatu, sklepu motoryzacyjnego lub przechowalni opon. Na co dzień używany jest w setkach punktów usługowych w całej Polsce.

JPK

e-Sowa posiada możliwość generowania struktur JPK_FA oraz JPK_MAG. Od tego roku przedsiębiorcy mają obowiązek raportowania już nie tylko JPK_VAT, ale także pozostałych struktur. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, program został wzbogacony o Jednolite Pliki Kontrolne, które w świetle obowiązujących przepisów muszą być przesyłane do urzędów skarbowych.

Baza klientów i samochodów

Program tworzy bazę klientów oraz przypisanych do nich pojazdów, dzięki czemu użytkownicy mają dostęp do historii napraw każdego pojazdu, historii wszystkich zleceń wykonanych dla danego klienta oraz możliwość wystawiania faktur zbiorczych. Dodając nowy pojazd do kartoteki, mamy dostęp do bazy 78 tysięcy modeli różnych marek. Jeśli posiadamy czytnik 2D, możemy błyskawicznie dodawać nowe pojazdy, skanując kod z dowodu rejestracyjnego. Zaawansowana wyszukiwarka daje szybki dostęp do danych dowolnego klienta lub samochodu.

Terminarz

Pozwala w przejrzysty sposób zarządzać zarówno czasem pracy pracowników, jak i czasem wykorzystania poszczególnych narzędzi/maszyn. Dzięki przypisaniu pracowników do zleceń i możliwości wydruku planu dnia, unikamy bałaganu i podnosimy wydajność pracy.

Magazyn

Program może inteligentnie zarządzać dowolną liczbą magazynów. Ich obsługa jest w pełni zautomatyzowana, a tworząc nowe zamówienia, mamy dostęp do stanów magazynowych. Towary przypisane do zleceń są rezerwowane w magazynie. Każdemu towarowi możemy przypisać dowolny adres, co przyspiesza pracę, szczególnie przy dużych magazynach.

- e-Sowa obsługuje czytniki kodów kreskowych, co znacznie przyspiesza zarówno codzienną pracę jak i inwentaryzację magazynów
- Dokumenty magazynowe: PZ, PW, RW, WZ, MM+, MM, WZK, PZK
- Szczegółowe dane towarów i usług:
   • indeks
   • nazwa
   • opis
   • marża
   • jednostka miary
   • czas naprawy (własny)
- Zamienniki
- Kody kreskowe
- Adresy magazynowe
- Stany w poszczególnych magazynach
- Historia stanów magazynowych
- Szybka wyszukiwarka

Katalog części Inter Cars

e-Sowa zintegrowana jest z Katalogiem Online, dając dostęp do ponad jednego miliona definicji części oraz bazy 5,5 miliona zamienników. Dzięki temu istnieje możliwość przesyłania z e-Sowy do Katalogu ofert, z których w łatwy sposób można stworzyć zamówienie.

Warsztat

Tworząc zlecenie naprawy, mamy dostęp do wszystkich wyżej wymienionych funkcji: aby utworzyć zamówienie wybieramy z bazy danego kontrahenta, wybieramy przypisany do niego pojazd, a następnie części /zamienniki, które w łatwy sposób – poprzez Katalog Online – zamówić możemy w Inter Cars. Przypisujemy do konkretnych prac odpowiednich pracowników. Możemy zapisać informacje o ilości paliwa w serwisowanym pojeździe, pozostawionych dokumentach czy o zwrocie części klientowi. Bardzo pomocną funkcją programu jest baza czasów napraw samochodów, która dostarczana jest bezpośrednio z HaynesPro, dzięki czemu łatwo możemy oszacować, ile mniej więcej czasu zajmie naprawa.

Obsługa czytników kodów kreskowych 1D i 2D

Program e-Sowa współpracuje z szeroką gamą czytników kodów kreskowych, zarówno tradycyjnych, jak i kodów Aztec z dowodów rejestracyjnych. Dzięki temu ułatwione są:
• wyszukiwanie w kartotece towarowej,
• dodawanie pozycji do sprzedaży,
• przyjmowanie towaru:
• dokumenty magazynowe,
• faktura zakupu,
• dodawanie pojazdów (kod 2D, Aztec),
• inwentaryzacja.

Sklep

Tworząc nowe zamówienie sprzedaży, mamy dostęp do kartoteki klientów i stanów magazynowych. Dostajemy możliwość wystawienia faktury, faktury zbiorczej, faktury UE oraz paragonu fiskalnego – e-Sowa współpracuje z większością popularnych drukarek fiskalnych. Mamy też dostęp do wszystkich zamkniętych transakcji i wystawionych za nie faktur/paragonów oraz historii zamówień danego kontrahenta.
• Tworzenie zamówień,
• Tworzenie ofert,
• Wystawienie Faktur VAT, faktur unijnych, paragonów fiskalnych i TaxFree,
• Przeszukiwanie i sortowanie zamówień na podstawie m.in. statusu, daty i kontrahenta,
• Historia zamówień dla klientów.

Przechowalnia opon

e-Sowa posiada również możliwość zarządzania przechowalnią opon. Informacje o oponach przypisane są do klienta i jego pojazdu.
• Baza większości stosowanych opon,
• Przypisanie konkretnej opony do konkretnego miejsca mocowania,
• Dane o stanie bieżnika,
• Informacje o pozostawionych przez klienta felgach, kołpakach i śrubach,
• Możliwość wpisania dodatkowych informacji na karcie przechowalni opon,
• Przypisanie lokalizacji,
• Możliwość powiązania zlecenia przechowania opon ze zleceniem naprawy, a następnie jego rozliczenie.

Zalety kartoteki e-Sowy:

- dostęp do danych do faktury, - numer konta i preferowany sposób płatności klienta, - historia zamówień klienta, - pojazdy klienta, - historia napraw każdego pojazdu, - dodawanie pojazdu do kartoteki za pomocą czytnika 2D (kod Aztec; nie trzeba wpisywać danych), - opis pojazdu, - szybka wyszukiwarka pojazdów i klientów.

esowa.png

Rewolucja w obsłudze warsztatu.pdf