eSOWA – jesteśmy gotowi na RODO!

Produkty i usługi Inter Cars zawsze tworzone są w taki sposób, aby odpowiadać na potrzeby rynku. W odniesieniu to do tego przesłania, program eSOWA został dostosowany do wymogów, zmieniających się przepisów, dotyczących ochrony danych osobowych. Mowa tu o nowym, unijnym rozporządzeniu, które wchodzi w życie już 25 maja 2018 roku.

Czym jest RODO/GDPR?

Jest to unijne rozporządzenie dotyczące ochrony danych osobowych. Zmiany, których dokonać muszą kraje członkowskie są bardzo poważne, a brak dostosowania się do nowych wymogów grozi wielomilionowymi karami.

General Data Protection Regulation (GDPR), czyli właśnie Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych (RODO), dotyczy wszystkich firm, które gromadzą i wykorzystują dane dotyczące osób fizycznych. W związku z tym program eSOWA został wzbogacony o nowe scenariusze w oparciu o unijne regulacje. Oto najważniejsze z nich
  • •Raport o danych kontrahenta
    Raport zawierający szczegółowe informacje o kontrahencie, generowany na życzenie klienta, zawierający taki informacje jak: dane osobowe oraz teleadresowe, wszystkie zlecenia oraz zamówienia, powiązane pojazdy, przechowania opon oraz wszystkie dokumenty wystawionego na danego kontrahenta.
  • •Przeniesienie danych pomiędzy usługodawcami
    Klient może wystąpić o udostępnienie danych (historia napraw) w formacie umożliwiającym przeniesienie do innego systemu.
  • •Zgody marketingowe umożliwiające wysyłanie SMS z poziomu programu eSOWA
  • •Blokada kontrahenta
     Klient ma prawo zażądać blokady na swoje dane – w programie nie będzie możliwości wykonania żadnej operacji na danym kontrahencie
  • •Prawo do bycia zapomnianym
    Usunięcie bądź ukrycie uniemożliwiające skojarzenie wszystkich danych zgromadzonych na temat wybranego kontrahenta
  • •Automatyczne wylogowanie
     Po określonym czasie bez aktywności w programie, nastąpi automatyczne wylogowanie użytkownika, a program zostanie zablokowany
Zmiany o których mowa pojawią się w najnowszej wersji programu 3.19 przed 25 maja 2018 roku. Szczegółowe instrukcje dotyczące nowych funkcji związane z RODO zostaną udostępnione na stronie www.e-sowa.com w zakładce Nowości.

Najważniejsze zalety programu warsztatowego eSOWA:

• obsługa Jednolitych Plików Kontrolnych
  • dostosowanie do wymogów RODO
  • pobieranie informacji o fakturach i asygnatach online
  • pobieranie kart towarowych na podstawie danych z IC Katalogu Online (w tym zamienniki i kody kreskowe)
  • obsługa skanerów kodów kreskowych oraz drukarek fiskalnych
  • pełna historia napraw pojazdów
  • automatyczny import danych o kontrahencie z CEIGD
  • wczytywanie danych o kontrahencie i pojeździe na podstawie kodów AZTEC z dowodów rejestracyjnych
  • automatyczna wysyłka SMS-ów do klientów z przypomnieniami i informacjami
  • program może być zrefundowany przez umowę inwestycyjną z Inter Cars SA
  • zdalna pomoc w przeniesieniu danych z poprzedniego programu

ESOWA_RODO_900.jpg

The winners of the Young Car Mechanic contest visited the home of the automotive industry

Stuttgart is called by many as the cradle of the automotive industry. And that is one of the reasons why this city was chosen as the destination of the tour, to which all the winners of the second edition of the international Young Car Mechanic contest and their tutors were all invited.