eSOWA – jesteśmy gotowi na RODO!

Produkty i usługi Inter Cars zawsze tworzone są w taki sposób, aby odpowiadać na potrzeby rynku. W odniesieniu to do tego przesłania, program eSOWA został dostosowany do wymogów, zmieniających się przepisów, dotyczących ochrony danych osobowych. Mowa tu o nowym, unijnym rozporządzeniu, które wchodzi w życie już 25 maja 2018 roku.

Czym jest RODO/GDPR?

Jest to unijne rozporządzenie dotyczące ochrony danych osobowych. Zmiany, których dokonać muszą kraje członkowskie są bardzo poważne, a brak dostosowania się do nowych wymogów grozi wielomilionowymi karami.

General Data Protection Regulation (GDPR), czyli właśnie Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych (RODO), dotyczy wszystkich firm, które gromadzą i wykorzystują dane dotyczące osób fizycznych. W związku z tym program eSOWA został wzbogacony o nowe scenariusze w oparciu o unijne regulacje. Oto najważniejsze z nich
  • •Raport o danych kontrahenta
    Raport zawierający szczegółowe informacje o kontrahencie, generowany na życzenie klienta, zawierający taki informacje jak: dane osobowe oraz teleadresowe, wszystkie zlecenia oraz zamówienia, powiązane pojazdy, przechowania opon oraz wszystkie dokumenty wystawionego na danego kontrahenta.
  • •Przeniesienie danych pomiędzy usługodawcami
    Klient może wystąpić o udostępnienie danych (historia napraw) w formacie umożliwiającym przeniesienie do innego systemu.
  • •Zgody marketingowe umożliwiające wysyłanie SMS z poziomu programu eSOWA
  • •Blokada kontrahenta
     Klient ma prawo zażądać blokady na swoje dane – w programie nie będzie możliwości wykonania żadnej operacji na danym kontrahencie
  • •Prawo do bycia zapomnianym
    Usunięcie bądź ukrycie uniemożliwiające skojarzenie wszystkich danych zgromadzonych na temat wybranego kontrahenta
  • •Automatyczne wylogowanie
     Po określonym czasie bez aktywności w programie, nastąpi automatyczne wylogowanie użytkownika, a program zostanie zablokowany
Zmiany o których mowa pojawią się w najnowszej wersji programu 3.19 przed 25 maja 2018 roku. Szczegółowe instrukcje dotyczące nowych funkcji związane z RODO zostaną udostępnione na stronie www.e-sowa.com w zakładce Nowości.

Najważniejsze zalety programu warsztatowego eSOWA:

• obsługa Jednolitych Plików Kontrolnych
  • dostosowanie do wymogów RODO
  • pobieranie informacji o fakturach i asygnatach online
  • pobieranie kart towarowych na podstawie danych z IC Katalogu Online (w tym zamienniki i kody kreskowe)
  • obsługa skanerów kodów kreskowych oraz drukarek fiskalnych
  • pełna historia napraw pojazdów
  • automatyczny import danych o kontrahencie z CEIGD
  • wczytywanie danych o kontrahencie i pojeździe na podstawie kodów AZTEC z dowodów rejestracyjnych
  • automatyczna wysyłka SMS-ów do klientów z przypomnieniami i informacjami
  • program może być zrefundowany przez umowę inwestycyjną z Inter Cars SA
  • zdalna pomoc w przeniesieniu danych z poprzedniego programu