Innowacyjna oferta dla chłodnictwa

W odpowiedzi na zapotrzebowanie klientów Inter Cars zdecydował się wprowadzić do oferty uniwersalne parowniki marki Thermotec.

Parownik uniwersalny ma budowę modułową, dzięki czemu jest to kompletny podzespół wyposażony w parownik, dmuchawę, zawór rozprężny, termostat mechaniczny oraz przełącznik mocy dmuchawy. Całość jest zamknięta w estetycznej obudowie. Parowniki uniwersalne są bardzo łatwe w montażu ze względu na możliwość umieszczenia ich przy suficie.
Wyróżniamy parowniki uniwersalne 12V i 24V, w zależności od napięcia występującego w pojeździe. Urządzenia te mogą być stosowane zarówno w chłodniach, jak również w klimatyzacjach stosowanych w maszynach rolniczych, budowlanych czy też autobusach, które nie były wyposażone w fabryczną klimatyzację.
Na początek do oferty będą wprowadzone trzy typy uniwersalnych parowników w dwóch wersjach – 12V oraz 24V, które powinny zaspokoić większość zapotrzebowania na rynku. Z czasem ich oferta będzie sukcesywnie powiększana. Indeksy uniwersalnych parowników to: pierwszy najmniejszy model KTT159001 w wersji 12V oraz KTT159002 dla wersji 24V, większy model, ale o zbliżonych parametrach nosi oznaczenia KTT159003 w wersji 12V oraz KTT159004 odpowiednio w wersji 24V. Największy i zarazem najmocniejszy parownik ma indeksy KTT159005 w wersji 12V i odpowiednio KTT159006 w wersji 24V.

Poniżej w tabelce dane techniczne parowników uniwersalnych:

Indeks            Zasilenie     Wydajność chłodnicza    Przepływ powietrza
KTT159001     12V            5,5 kW                                562 m3/h
KTT159002     24V            5,6 kW                                586 m3/h
KTT159003     12V            5,5 kW                                562 m3/h
KTT159004     24V            5,6 kW                                586 m3/h
KTT159005     12V           11,3kW                               1049 m3/h
KTT159006     24V          12,8 kW                               1297 m3/h
Parowniki te nie mogą pracować same w pojeździe, lecz jako część składowa całego układu klimatyzacji, na który składają się kompresory uniwersalne – w ofercie Inter Cars znajduje się szeroki wachlarz takich kompresorów od producenta TCCI, osuszacza oraz skraplacza uniwersalnego dopasowanego wielkością do pojazdu, w którym zamontowany może być dany parownik. W ofercie Inter Cars SA znajdują się uniwersalne skraplacze od producentów Nissens oraz NRF. Wymiary tych skraplaczy pozwalają na zamontowanie ich w wielu różnych zastosowaniach i pokrywają większość zapotrzebowania na rynku.

Poniżej w tabelce lista dostępnych skraplaczy wraz z ich wymiarami:

indeks              materiał              wymiary
NRF 35950     aluminium          470x280x16