II międzynarodowy finał Young Car Mechanic rozstrzygnięty

15 uczniów reprezentujących pięć państw, wzięło udział w II międzynarodowym finale Young Car Mechanic. Najlepszym młodym mechanikiem w 2018 roku został Bartłomiej Januszewski z Zespół Szkół Mechanicznych w Białymstoku. Wszyscy obecni na wydarzeniu goście zgodnie podkreślali znaczenie inicjatywy przygotowanej przez Inter Cars i partnerów wydarzenia.

Zacięta rywalizacja

II międzynarodowy finał Young Car Mechanic dobiegł końca. 14 maja w Centrum Szkoleniowym Inter Cars 15 uczniów z pięciu krajów wzięło udział w tym niezwykłym przedsięwzięciu, mierząc się ze sobą o tytuł najlepszego młodego mechanika w 2018 roku.

Punktualnie o godz. 8:30 wszystkich zgromadzonych gości przywitali przedstawiciele Zarządu Grupy Inter Cars, Robert Kierzek i Tomasz Piluch. Obaj zgodnie podkreślali ogromne znaczenie zarówno samego konkursu, jak i całego programu Młode Kadry, w ramach którego zorganizowany został finał.

Program Młode Kadry jest bardzo ważną inicjatywą dla całego rynku aftermarket. Ma on na celu pokazanie młodym ludziom, jak fajny jest zawód mechanika. Formuła konkursu cały czas ewoluuje i wierzę, że z biegiem czasu kolejne kraje będą dołączały do tego przedsięwzięcia, zwiększając jego prestiż i rangę.

Robert Kierzek, Wiceprezes Zarządu Inter Cars SA.

Zwycięstwo w takim konkursie daje ogromną motywację, nie tylko w kwestii finansowej, która również jest istotna, ale także jeśli chodzi o rozwój przyszłej kariery tych młodych ludzi. Wychodzimy z założenia, że Inter Cars jest tak mocny, jak mocny jest rynek, na którym pracujemy. Wspierając młodych ludzi, którzy za moment będą w nim uczestniczyć, sprawiamy, że ten rynek staje się lepszy i silniejszy

Tomasz Piluch, Dyrektor Grupy Inter Cars Północ.

Młodzi adepci sztuki naprawiania samochodów musieli zmierzyć się z zadaniami, które organizatorzy przygotowali dla nich wspólnie z partnerami tej inicjatywy – firmami Elring, Bosch, Hella, ZF Aftermarket oraz Lauber. Przedstawiciele każdej z tych organizacji zaaranżowali dla uczestników awarie i usterki, z którymi musieli poradzić sobie w określonym przedziale czasu. Miało to na celu zweryfikowanie posiadanej przez młodych finalistów wiedzy i ich umiejętności.

Wsparcie merytoryczne

Warto również podkreślić, że kuratelę nad tegoroczną edycją konkursu objęła Wojskowa Akademia Techniczna, której przedstawiciele byli również obecni podczas wydarzenia i baczenie przyglądali się młodym mechanikom.

Wspaniała inicjatywa, jaką jest Young Car Mechanic, doskonale wpisuje się w potrzeby rynku i uważam, że należy ją powielać. Brakuje tego typu przedsięwzięć, które promują specyficzną i interdyscyplinarną wiedzę związaną z techniką motoryzacyjną. Przygotowane  przez organizatorów zadania były dużym wyzwaniem dla uczestników, którzy musieli wykazać się znajomością teorii i praktyki z zakresu budowy samochodu, mechaniki, diagnostyki, elektroniki i sterowania.

dr hab. inż. Jerzy Jackowski, Dyrektor Instytutu Pojazdów Mechanicznych i Transportu Wojskowej Akademii Technicznej

Niekończące się emocje

Aby całość mogła zostać sprawnie zorganizowana, rywalizacja została podzielona na dwie tury. W czasie, kiedy pierwszych ośmiu zawodników rozwiązywało zadania, ich pozostali koledzy pojechali na krótką wycieczkę obejrzeć najnowszą inwestycję Inter Cars – Europejskie Centrum Logistyki i Rozwoju ILS, jedyny taki magazyn w branży motoryzacyjnej w Europie. Co ważne, dla większego komfortu i spokoju finalistów, wydarzenie prowadzone było w rodzimym języku uczestników – dzięki obecności tłumaczy, każdy z nich mógł upewnić się, że właściwie zrozumiał i zinterpretował polecenie wskazane przez oceniającego.

Przez cały czas trwania konkursu wszystkim uczestnikom towarzyszyły ogromne emocje, bowiem łączna pula nagród dla trzech pierwszych miejsc wynosiła aż 100 tysięcy zł. Dodatkową atrakcją, którą organizatorzy przewidzieli dla wszystkich finalistów jest zaproszenie na wycieczkę do Stuttgartu, podczas której odwiedzą fabrykę Elringa, a także udadzą się do muzeum Mercedesa i Porsche.

Co ciekawe, na wydarzenie zostali zaproszeni również uczniowie z Niemiec, reprezentujący szkołę partnerską Elringa, którzy co prawda nie brali udziału w rywalizacji, ale mogli zapoznać się z zadaniami i ocenić ich poziom. Podczas wspomnianej wycieczki do fabryki Elringa będą cały czas towarzyszyć swoim kolegom zza granicy i opowiadać o specyfice nauki w tego typu szkole oraz ich spostrzeżeniach związanych z konkursem.

Wieczorna Gala

Aby jeszcze bardziej podkreślić znaczenie konkursu i uhonorować starania zawodników, organizatorzy zaprosili uczniów, ich opiekunów, a także przedstawicieli partnerów zawodów na uroczystą galę, która została zorganizowana w hotelu Holiday Park w Warszawie. To tam odbyła się oficjalna ceremonia, na której zostały wręczone nagrody i upominki.

To, że młodzi ludzie interesują się taką profesją, jak mechanik samochodowy, to dla Inter Cars bardzo dobry sygnał, ponieważ daje nam nadzieje, że nasza branża będzie istnieć. Z tego powodu wspieramy wszelkie inicjatywy promujące ten zawód i jest to dla nas jeden ze strategicznych celów. Nam potrzebna jest pasja tych ludzi i na tym nam zależy.

Krzysztof Soszyński, Wiceprezes Zarządu Inter Cars SA

Poziom tegorocznej edycji był bardzo wysoki. Widać było bardzo dobre przygotowanie młodych mechaników, a także zaangażowanie ich nauczycieli. To potwierdza, że po pierwszej edycji konkursu udało nam się sprawnie powtórzyć ten sukces, dzięki czemu z optymizmem możemy patrzeć w przyszłość. Tworzymy ten konkurs, aby pokazać młodym ludziom czym jest zawód mechanika i jak ich zaangażowanie możemy przełożyć na ich sukces

Marta Ciesielska, koordynator projektu Młode Kadry.

Wtórował jej Radosław Sujka.

Tegoroczna edycja pokazała jeszcze wyższy poziom wiedzy uczniów i lepsze przygotowanie do konkursu w porównaniu do zeszłego roku. Zawodnicy udowodnili to, dobrze radząc sobie ze złożonymi i różnorodnymi zadaniami technicznymi. Poza wiedzą wykazali się także umiejętnościami praktycznymi. Dobrze wróży to na przyszłość. Utrzymanie tej tendencji sprawi, że na rynek pracy w branży motoryzacyjnej trafią naprawdę wartościowi ludzie, dobrze przygotowani do zawodu.

Radosław Sujka, Menadżer ds. Szkoleń Inter Cars –

Young Car Mechanic 2018

Najlepszym młodym mechanikiem w 2018 roku został Bartłomiej Januszewski, reprezentujący Zespół Szkół Mechanicznych w Białymstoku.
Drugie miejsce w oficjalnej rywalizacji zajął Paweł Smolaga z Polski, a trzecie Artūrs Rjabčenkovs z Łotwy.

II międzynarodowy finał Young Car Mechanic rozstrzygnięty.pdf

YCM_finał_10.jpg