Inter Cars SA stawia na rozwój segmentu motocyklowego

Firma Inter Cars SA w skład której wchodzi marka Inter Motors - pierwsza i największa sieć sklepów motocyklowych w Polsce, postanowiła ukierunkować swoją działalność motocyklową. Wynikiem tego jest rebranding dotychczasowej marki Inter Motors, która z początkiem marca przekształca się w I’M Inter Motors. Zmiana widoczna będzie nie tylko w sklepach z odmienioną identyfikacją wizualną, ale również w rozwoju e-commerce oraz szeregu działań mających na celu propagowanie kultury motocyklowej.

Inter Cars SA to największy dystrybutor części samochodowych w Europie Środkowo-Wschodniej. Od 10 lat rozwija biznes motocyklowy, w skład którego wchodzą części zamienne, akcesoria oraz odzież motocyklowa. Co więcej, od 7 lat Inter Cars SA jest wyłącznym dystrybutorem renomowanych motocykli i skuterów: Ducati, Piaggio, Vespa. W 2018 roku do portfolio dołączyły marki: Aprilia, Moto Guzzi, Mondial i SYM. Po okresie pełnym sukcesów, firma zapowiada, że rok 2018 to przełomowy czas dla organizacji, która decyduje się na rozwój rynku detalicznego w segmencie motocyklowym.

Chęć zmiany i potrzeba dalszego rozwoju wynika z dotychczasowego sukcesu Inter Motors, na który pracowaliśmy 10 lat. Obecnie mamy sieć 39 sklepów w Polsce, a kolejne 4 otwarte zostaną jeszcze w tym roku

mówi Wojciech Twaróg, Członek Zarządu Inter Cars SA

I’M Inter Motors to marka lifestylowa, przyjazna motocyklistom. Pod nowym szyldem chcemy zakomunikować jeszcze bogatszy asortyment odzieży, akcesoriów i części motocyklowych, a także wysoką jakość obsługi Klientów. Rozwijamy się w sektorze e-commerce poprzez tworzenie platformy zarówno sprzedażowej, jak i contentowej. Znajdą się tam nie tylko produkty, które zakupić można było w naszym sklepie wcześniej, ale i porady dla wielbicieli motocykli – dodaje. Co istotne, nie zapominamy o klientach hurtowych, których chcemy wspierać w formie rozwoju platformy B2B2C

zapewnia Wojciech Twaróg

Nowy kierunek zmian

Marka I’M Inter Motors dedykowana będzie w całości klientom detalicznym (B2C). Jej działalność w dalszym ciągu będzie opierać się na sprzedaży ubrań i akcesoriów motoryzacyjnych oraz części zamiennych. To pierwsza w Polsce i największa zarazem sieć sklepów motocyklowych, jest dystrybutorem czołowych marek odzieży i akcesoriów m.in. Alpinestars, SHARK, Nolan, IXON. Oprócz tego systematycznie rozwija marki własne jak Adrenaline oraz Ispido, których produkty są projektowane w Polsce przez profesjonalny zespół projektantów. Sklepy z nowymi logotypami odwiedzić można było już od początku 2018 roku, a stopniowo i kolejne będą ulegać przekształceniu. To, czym z daleka wyróżniać się będą poddane rebrandingowi sklepy I’M Inter Motors to przede wszystkim kask umieszczony w apostrofie nazwy. Ma on nawiązywać do dbałości firmy o bezpieczeństwo i pozycjonować motocyklistów jako świadomą grupę dzielącą się z innymi swoją pasją. Marka planuje również rozwój megastorów, czego przykładem jest sklep w Katowicach o powierzchni 800 m kw.

- Będziemy stawiać na szkolenia z zakresu doskonalenia nauki jazdy, naukę udzielania pierwszej pomocy, a także propagowanie „kultury motocyklowej” wśród młodych ludzi. Te działania mają sprawić, że sklepy sieci I’M Inter Motors nie będą tylko miejscem zakupu, a destynacją dla motocyklistów – miejscem ich spotkań i spędzania wspólnego czasu –

Wojciech Twaróg

Rynek motocyklowy w Polsce z roku na rok rośnie w siłę, głównie za sprawą rozwoju sektora pojazdów 125 ccm, które nie wymagają posiadania prawa jazdy kategorii A. Według Polskiego Związku Przemysłu Motoryzacyjnego mają one 74-procentowy udział w rynku i z roku na rok przybywa ich na polskich drogach.