Inter Cars SA stawia na rozwój segmentu motocyklowego

Firma Inter Cars SA w skład której wchodzi marka Inter Motors - pierwsza i największa sieć sklepów motocyklowych w Polsce, postanowiła ukierunkować swoją działalność motocyklową. Wynikiem tego jest rebranding dotychczasowej marki Inter Motors, która z początkiem marca przekształca się w I’M Inter Motors. Zmiana widoczna będzie nie tylko w sklepach z odmienioną identyfikacją wizualną, ale również w rozwoju e-commerce oraz szeregu działań mających na celu propagowanie kultury motocyklowej.

Inter Cars SA to największy dystrybutor części samochodowych w Europie Środkowo-Wschodniej. Od 10 lat rozwija biznes motocyklowy, w skład którego wchodzą części zamienne, akcesoria oraz odzież motocyklowa. Co więcej, od 7 lat Inter Cars SA jest wyłącznym dystrybutorem renomowanych motocykli i skuterów: Ducati, Piaggio, Vespa. W 2018 roku do portfolio dołączyły marki: Aprilia, Moto Guzzi, Mondial i SYM. Po okresie pełnym sukcesów, firma zapowiada, że rok 2018 to przełomowy czas dla organizacji, która decyduje się na rozwój rynku detalicznego w segmencie motocyklowym.

Chęć zmiany i potrzeba dalszego rozwoju wynika z dotychczasowego sukcesu Inter Motors, na który pracowaliśmy 10 lat. Obecnie mamy sieć 39 sklepów w Polsce, a kolejne 4 otwarte zostaną jeszcze w tym roku

mówi Wojciech Twaróg, Członek Zarządu Inter Cars SA

I’M Inter Motors to marka lifestylowa, przyjazna motocyklistom. Pod nowym szyldem chcemy zakomunikować jeszcze bogatszy asortyment odzieży, akcesoriów i części motocyklowych, a także wysoką jakość obsługi Klientów. Rozwijamy się w sektorze e-commerce poprzez tworzenie platformy zarówno sprzedażowej, jak i contentowej. Znajdą się tam nie tylko produkty, które zakupić można było w naszym sklepie wcześniej, ale i porady dla wielbicieli motocykli – dodaje. Co istotne, nie zapominamy o klientach hurtowych, których chcemy wspierać w formie rozwoju platformy B2B2C

zapewnia Wojciech Twaróg

Nowy kierunek zmian

Marka I’M Inter Motors dedykowana będzie w całości klientom detalicznym (B2C). Jej działalność w dalszym ciągu będzie opierać się na sprzedaży ubrań i akcesoriów motoryzacyjnych oraz części zamiennych. To pierwsza w Polsce i największa zarazem sieć sklepów motocyklowych, jest dystrybutorem czołowych marek odzieży i akcesoriów m.in. Alpinestars, SHARK, Nolan, IXON. Oprócz tego systematycznie rozwija marki własne jak Adrenaline oraz Ispido, których produkty są projektowane w Polsce przez profesjonalny zespół projektantów. Sklepy z nowymi logotypami odwiedzić można było już od początku 2018 roku, a stopniowo i kolejne będą ulegać przekształceniu. To, czym z daleka wyróżniać się będą poddane rebrandingowi sklepy I’M Inter Motors to przede wszystkim kask umieszczony w apostrofie nazwy. Ma on nawiązywać do dbałości firmy o bezpieczeństwo i pozycjonować motocyklistów jako świadomą grupę dzielącą się z innymi swoją pasją. Marka planuje również rozwój megastorów, czego przykładem jest sklep w Katowicach o powierzchni 800 m kw.

- Będziemy stawiać na szkolenia z zakresu doskonalenia nauki jazdy, naukę udzielania pierwszej pomocy, a także propagowanie „kultury motocyklowej” wśród młodych ludzi. Te działania mają sprawić, że sklepy sieci I’M Inter Motors nie będą tylko miejscem zakupu, a destynacją dla motocyklistów – miejscem ich spotkań i spędzania wspólnego czasu –

Wojciech Twaróg

Rynek motocyklowy w Polsce z roku na rok rośnie w siłę, głównie za sprawą rozwoju sektora pojazdów 125 ccm, które nie wymagają posiadania prawa jazdy kategorii A. Według Polskiego Związku Przemysłu Motoryzacyjnego mają one 74-procentowy udział w rynku i z roku na rok przybywa ich na polskich drogach.

Inter Cars wspiera Pierwszopomocni na drodze

temu

Grupa Inter Cars została jednym z partnerów akcji Pierwszopomocni na drodze - projektu mającego na celu promocję bezpiecznej i efektywnej jazdy wśród kierowców zawodowych. Pierwsze wydarzenia już w drugiej połowie kwietnia bieżącego roku.
Bandzior zmienia barwy i nabiera mocy

temu

Nissan Skyline to ikona japońskiej motoryzacji, która znakomicie zniosła próbę czasu i dziś z powodzeniem wykorzystywana jest jako baza do produkcji driftowozów. Doskonałe właściwości jezdne tego modelu sprawiają, że wybiera go światowa elita tego sportu. Wśród nich jest Bartosz Ostałowski, którego popularny „Bandzior” zyskał nowe barwy i podzespoły.
Jakub Koncewicz zwycięzcą polskiego finału Young Car Mechanic

temu

Poznaliśmy trzech zawodników, którzy podczas poznańskich targów Motor Show wykazali się największą wiedzą i najsprawniej usuwali usterki w samochodach, zapewniając sobie tym samym przepustkę do wielkiego międzynarodowego finału Young Car Mechanic. Trójka, która reprezentować będzie Polskę w międzynarodowym finale to Jakub Koncewicz, Paweł Smolaga i Bartłomiej Januszewski. Finał zawodów stał na bardzo wysokim poziomie, a jego uczestników dopingował i wspierał m.in. Bartek Ostałowski.
Bartek Ostałowski został ambasadorem Inter Cars

temu

Inter Cars, największy dystrybutor części zamiennych do samochodów osobowych, dostawczych i ciężarowych w Europie Środkowo – Wschodniej, pogłębia dotychczasową współpracę z Bartkiem Ostałowskim. Drifter będzie twarzą nadchodzących kampanii polskiej firmy.

Szkolenia Inter Cars w kwietniu

Ponad 40 szkoleń przeznaczonych zarówno dla mechaników naprawiających auta osobowe, jak i dla specjalistów od pojazdów ciężarowych przygotował na kwiecień Dział Szkoleń Inter Cars.