Young Car Mechanic 2018

Krajowa edycja konkursu Young Car Mechanic 2018 wkracza w decydującą fazę. 5 kwietnia, podczas ogólnopolskiego finału poznamy nazwiska uczniów, którzy będą reprezentować nasz kraj na arenie międzynarodowej i powalczą o bardzo atrakcyjne nagrody.

Zakończył się drugi etap Young Car Mechnic 2018 - międzynarodowego konkursu wiedzy i umiejętności technicznych, adresowanego do uczniów ponadgimnazjalnych szkół technicznych. W programie wzięło udział 19 szkół współpracujących z Inter Cars w ramach programu Młode Kadry – inicjatywie wspierającej szkoły zawodowe i ich absolwentów.

Do pierwszego etapu rywalizacji zgłosiło się około 600 uczniów, z których wyłoniono ponad 300 zawodników drugiej rudny. To oni walczyli o udział w finale, który odbędzie się 5 kwietnia podczas Motor Show, organizowanego na terenie Targów Poznańskich. Wtedy też poznamy nazwiska polskich reprezentantów, którzy zmierzą się z rówieśnikami z pozostałych krajów - Litwy, Łotwy, Estonii i Bułgarii.

Rywalizacja zapowiada się emocjonująca - łączna pula nagród dla 3 pierwszych miejsc w Międzynarodowym Finale Young Car Mechanic 2018 wynosi aż 100 000zł. Dodatkowo, wszyscy Uczestnicy Finału Międzynarodowego zostaną zaproszeni na wycieczkę do Fabryki Elring w Stuttgarcie i muzeów poświęconych tematyce motoryzacji.

Co ważne, z roku na rok wzrasta poziom wiedzy i zaangażowania uczestników konkursu. Tegoroczne pytania testowe przygotowane przez Trenerów Technicznych Działu Szkoleń Inter Cars, były, w opinii nauczycieli i samych uczniów wymagające, ale dobrze weryfikujące wiedzę uczestników. Wszystko wskazuje na to, że zgromadzonych gości czeka ekscytująca rywalizacja, która nie byłaby możliwa bez udziału strategicznych partnerów– firm Elring i Bosch, którzy aktywnie wspierają konkurs.

Krajowy finał Younga Car Mechanic zostanie przeprowadzony wspólnie z finałem VII Ogólnopolskich Mistrzostw Mechaników, organizowanym przez Fundację Cooperatio. Nawiązana kooperacja ma na celu jeszcze mocniejsze promowanie zawodu mechanika wśród młodych ludzi i dotarcie do jak najszerszego grona odbiorców.

Nowość na rynku narzędzi

Zestaw do naprawy gwintów przez walcowanie niemieckiej firmy HAZET to nowość na rynku narzędzi specjalistycznych, która jest dostępna dla klientów Inter Cars.