Inter Cars wyróżniony przez Giełdę Papierów Wartościowych

Inter Cars wyróżniony przez Giełdę Papierów Wartościowych

Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie ogłosiła skład RESPECT Index

Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie ogłosiła skład RESPECT Index, w którym znajdują się spółki odpowiedzialnie społecznie. W wyniku przeprowadzonej weryfikacji przez firmę doradczą Deloitte, w skład XI edycji indeksu weszło 28 spółek. Jedną z debiutujących spółek jest Inter Cars SA.
RESPECT to pierwszy w Europie Środkowo-Wschodniej indeks spółek odpowiedzialnych. Do tegorocznej edycji indeksu zakwalifikowało się 28 firm, działających zgodnie z najlepszymi standardami zarządzania w zakresie ładu korporacyjnego, informacyjnego i relacji z inwestorami z uwzględnieniem czynników ekologicznych, społecznych i pracowniczych.

Transparentność w działaniu i komunikacji naszej spółki z jej otoczeniem, jest dla nas jednym z priorytetów, który staramy się wdrażać na każdym poziomie funkcjonowania grupy. Dotyczy to zarówno naszych klientów z obszaru B2B, szukających wsparcia przy wyborze i dostawie części, jak i dostawców, których produkty udostępniamy w naszej ofercie. Każdy, kto w jakiś sposób związany jest z Inter Cars traktowany jest na zasadach partnerskich, które wymagają przejrzystości i profesjonalnego podejścia. W ten sposób jesteśmy autentyczni w tym co robimy. Obecność w składzie tegorocznego rankingu jest potwierdzeniem naszych starań"

- Piotr Zamora, Członek Zarządu Inter Cars SA

Dziękujemy naszym Klientom, Partnerom, Inwestorom i Pracownikom za zaufanie i współpracę, które nas doprowadziły do tego zaszczytnego rankingu! To duże wyróżnienie, ale przede wszystkim zobowiązanie. Pragniemy dalej doskonalić się w tym obszarze, czerpać wiedzę i doświadczenie od najlepszych

- podsumowuje Krzysztof Soszyński, Wiceprezes Zarządu Inter Cars SA

W skład tegorocznej edycji indeksu oprócz Inter Cars SA weszły takie podmioty jak: Agora, Apator, Bank Handlowy w Warszawie, Bank Millennium, BOŚ Bank, Bank Pekao, Bank Zachodni WBK, Budimex, Elektrobudowa, ENERGA, Fabryki Mebli „FORTE”, Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie, Grupa Azoty, Grupa LOTOS, ING Bank Śląski, Inter Cars, Jastrzębska Spółka Węglowa, KGHM Polska Miedź, Lubelski Węgiel Bogdanka, mBank, Orange Polska, PCC Rokita, PGE, PGNiG, PZU, Tauron PE, Trakcja PRKiI, Zespół Elektrociepłowni Wrocławskich Kogeneracja.

RESPECT Index obejmuje swoim portfelem polskie i zagraniczne spółki z Głównego Rynku GPW. Do indeksu aspirować mogą spółki o najwyższej płynności, czyli wchodzące w skład indeksów WIG20, mWIG40 lub sWIG80. Trafiają do niego firmy, które przechodzą trzystopniową weryfikację prowadzoną przez GPW i Stowarzyszenie Emitentów Giełdowych, prowadzące w nienaganny sposób komunikację z rynkiem poprzez raporty bieżące i okresowe oraz swoje strony internetowe. Trzecim warunkiem jest odpowiedzialne społecznie zachowanie wobec środowiska, społeczności i pracowników, które jest analizowane na podstawie ankiety weryfikowanej przez audytora projektu firmę Deloitte.