„Bandzior” startuje w Kielcach i na Węgrzech

Przed Bartoszem Ostałowskim wytężony okres startowy. Już w najbliższy weekend (15-16 czerwca) driftera i jego samochód, „Bandziora”, czeka start w drugiej rundzie tegorocznych Driftingowych Mistrzostw Polski w Kielcach. Z kolei tydzień później ambasador Inter Cars weźmie udział w drugiej rundzie Drift Masters Grand Prix, która rozegrana zostanie na Trackwood, w węgierskim Máriapócsu (22-23 czerwca).

Inauguracja tegorocznych Driftingowych Mistrzostw Polski była dla Bartosza Ostałowskiego niezwykle pechowa. W dzień poprzedzający starty na warszawskim Bemowie, w Nissanie driftera doszło do poważniej awarii – zmęczenie komponentów doprowadziło do ścięcia wałka w skrzyni biegów, co z kolei spowodowało brak przeniesienia napędu. Szybka interwencja pozwoliła ustalić diagnozę, urwanie wałka. Ten zdołano naprawić w Katowicach, skrzynia wróciła do Warszawy dopiero nad ranem, a w „Bandziorze” zamontowana została tuż przed pierwszym treningiem.
Od pierwszego przejazdu na torze na Bemowie Bartosz Ostałowski spisywał się bardzo dobrze. W kwalifikacjach wszystkie trzy próby przejechał na czysto i z łączną notą 61,2 punktu z jedenastym wynikiem zakwalifikował się do Top 32. W Top 16 Bartek pokonał Adama Pietrasa, a w Top 8 minimalnie przegrał z Wojciechem Szkurłatem. Całe zawody zakończył w najlepszej ósemce klasy PRO2, co po problemach związanych z samochodem uznać należy za sukces.

Po tym, co przeszliśmy w związku z awarią skrzyni, jestem bardzo zadowolony z Top 8. W następnej rundzie ja i „Bandzior” damy z siebie wszystko i myślę, że w Kielcach będzie jeszcze lepiej.

Bartosz Ostałowski

Właśnie w Kielcach w dniach 15-16 czerwca zaplanowany jest najbliższy start Bartosza Ostałowskiego. W stolicy województwa świętokrzyskiego wystartuje on w drugiej rundzie Driftingowych MP, która jednocześnie będzie Mistrzostwami Centralnej Europy FEZ organizowanej pod banderą FIA. Dzięki temu na starcie zobaczymy nie tylko najlepszych polskich drifterów, ale też zagraniczne gwiazdy, a kibice będą mieli okazję zapoznać się z zagranicznymi modyfikacjami samochodów. Wierzymy, że w Miedzianej Górze Ostałowskiego ominą problemy techniczne, będzie mógł zaprezentować pełnię swoich możliwości, które pozwolą mu walczyć o podium.

Wejście do Top 8 na inaugurację sezonu DMP na warszawskim Bemowie zaostrzyło mój apetyt. Chcę stawiać sobie poprzeczkę coraz wyżej. Tor w Kielcach jest bardzo wymagający dla kierowców, ponieważ rozwija się tam duże prędkości, jednak wierzę, że razem z Bandziorem i tym razem pokażemy na co na stać, a rywale nie będą mieli z nami łatwo podczas walki w parach.

Bartosz Ostałowski

Zawody w Kielcach to druga runda tegorocznych Driftingowych MP. Do końca bieżącego sezonu zaplanowano jeszcze cztery starty: w Słomczynie (7 lipca), Trackwood na Węgrzech (24 sierpnia), znów w Słomczynie (8 września) i wieńczące sezon zmagania w Modlinie (29 września). Obecnie Ostałowski sklasyfikowany jest na siódmej pozycji w klasyfikacji generalnej klasy PRO 2.
Poza startami w DMP Bartosz Ostałowski równolegle bierze również udział w serii Drift Masters Grand Prix, międzynarodowym cyklu rozgrywanym od czerwca aż do końca września na kilku europejskich torach. Pierwszymi zawodami były wyścigi w Płocku, kolejne odbędą się 23 czerwca w węgierskim Máriapócsu na torze Trackwood i właśnie w nich udział weźmie Bartosz Ostałowski. Kolejne rundy zaplanowane zostały na 4 sierpnia w Rydze, 18 sierpnia na toruńskiej Motoarenie, 8 września na Hockenheimringu w Niemczech i wreszcie na zakończenie sezonu w Mondello Parku w Irlandii (23 września). Ambasador Inter Cars weźmie udział w rundach rozgrywanych na Łotwie oraz w Toruniu, a najbliższy występ na Węgrzech będzie jego pierwszym zagranicznym startem w tym sezonie.

Start w lidze Drift Masters Grand Prix jest dla mnie dużym wyzwaniem. Europejski wymiar tej imprezy sprawia, że będę mógł spróbować swoich sił w rywalizacji z przeciwnikami z zagranicy. Pośród nich jest wielu świetnych, doświadczonych kierowców.

Bartosz Ostałowski

Inter Cars, drugi największy dystrybutor części zamiennych do samochodów osobowych, dostawczych i ciężarowych w Europie, od lat wspiera działania Bartosza Ostałowskiego. Drifter jest obecnie twarzą kampanii wizerunkowych promujących m.in. Katalog Online czy konkurs Young Car Mechanic. Materiały z udziałem sportowca obejmują działania online, offline, a także jego udział w wydarzeniach. Inter Cars, wspólnie z innymi partnerami, firmami Sachs i Castrol, zaangażował się ponadto w odbudowę spalonego podczas treningu samochodu driftera.

„Bandzior” startuje w Kielcach i na Węgrzech_05.jpg

„Bandzior” startuje w Kielcach i na Węgrzech_04.jpg