Malarz bez rąk

W dniach 27-30 maja wydawnictwo AMUN Sp. z o.o. organizuje kolejny plener malarski, w którym udział wezmą artyści malujący ustami i nogami. Jednym z uczestników warsztatów będzie znakomity drifter, Bartosz Ostałowski.

Wydawnictwo AMUN powstało w 1995 roku w Raciborzu i jest jedną z czterdziestu sześciu placówek działających na świecie, które publikują reprodukcje obrazów artystów malarzy tworzących ustami lub stopą. Jednocześnie jest to jedyne w Polsce wydawnictwo Światowego Związku Artystów Malujących Ustami i Nogami (VDMFK). Obecnie zrzesza dwudziestu pięciu malarzy, od 2009 roku jednym z nich jest Bartosz Ostałowski.

Ukończyłem studia inżynierskie, ale teraz skupiam się na malarstwie oraz motosporcie. To moje dwie największe pasje, które dają mi dużo satysfakcji i radości. Jeszcze przed wypadkiem szkicowałem i wykonywałem projekty graficzne. Jednak dopiero po utracie rąk, w pełni ujawnił się talent malarski i zaczęły powstawać pierwsze obrazy. Od zawsze interesowałem się malarstwem i podziwiałem kompozycję i technikę twórców. Pewne doświadczenie w rysunku zdobyłem własną pracą, kontaktuję się również z uznanymi malarzami, aby doskonalić swoją technikę, uczestniczę również w zajęciach organizowanych przez galerie artystyczne.

Bartosz Ostałowski

Wydawnictwo AMUN od kilku lat regularnie organizuje plenery w różnych częściach Polski. W poprzednich latach miejscem spotkań artystów malujących ustami lub stopą były m.in. Mikołajki, Zakopane oraz Gdańsk. W tym roku wszyscy uczestnicy spotkają się na cztery dni w Polanicy-Zdroju.
Dla każdego z nich to kolejna możliwość realizowania swojej pasji, która w wielu przypadkach determinuje własne potrzeby. Ludzie zrzeszeni wokół wydawnictwa AMUN przed wszystkim cieszą się samym malowaniem, bez znaczenia czy trzymają ołówek czy pędzel w zaciśniętych ustach, czy też palcach stopy. Każdy z tych sposobów wymaga jedynie treningu, czasu i odrobiny cierpliwości.

Posługuję się różnymi technikami: akwarela, olej, pastel oraz szkice ołówkiem. Moim ulubionym tematem malarskim są pejzaże. Dużo eksperymentuję w różnych stylach i technikach, aby osiągać coraz lepsze efekty. Każdy może fotografować rzeczywistość, więc lubię tworzyć obrazy nieco od niej odbiegające. W życiu prywatnym jestem optymistą, bardzo lubię jeździć samochodem, co sprawia mi dużą radość, jednocześnie czas spędzony w aucie mnie relaksuje.

Bartosz Ostałowski

Z przyjemnością informujemy również, że w piątek 25 maja o godz. 20.15 w programie „Alarm!” w TVP 1 wyemitowany zostanie reportaż na temat Bartosza Ostałowskiego. Drifter opowie w nim o swoich pasjach, o życiu w wyścigowym rytmie i pożarze swojego poprzedniego samochodu. Zdradzi także swoje najbliższe plany startowe.
Inter Cars, drugi największy dystrybutor części zamiennych do samochodów osobowych, dostawczych i ciężarowych w Europie, od lat wspiera działania Bartosza Ostałowskiego. Drifter jest obecnie twarzą kampanii wizerunkowych promujących m.in. Katalog Online czy konkurs Young Car Mechanic. Materiały z udziałem sportowca obejmują działania online, offline, a także jego udział w wydarzeniach. Inter Cars, wspólnie z innymi partnerami, firmami Sachs i Castrol, zaangażował się ponadto w odbudowę spalonego podczas treningu samochodu driftera.

Bartosz Ostałowski_InterCars_00.JPG

Bartosz Ostałowski_InterCars_02.jpg

Bartosz Ostałowski_InterCars_01.jpg

Bartosz Ostałowski_InterCars_03.jpg

Malarz bez rąk.pdf

Debiutancki występ Bartka Ostałowskiego w Rydze

temu

W pierwszy weekend sierpnia Ostałowski zadebiutował na torze Bikernieki w Rydze. Zmagania na Łotwie były 3. rundą ligi Drift Masters European Championship. Ambasador Inter Cars walczył tam z najlepszymi drifterami w Europie!
Intensywny lipiec Bartka Ostałowskiego

temu

Przed Bartkiem Ostałowskim bardzo wymagający początek wakacji. W lipcu ambasador Inter Cars wystartuje m.in. w trzeciej rundzie Driftingowych Mistrzostw Polski na torze w Słomczynie, weźmie udział w Tuning Zras w Svidniku oraz w Lo-Stark SpeedLand w Krośnie.
„Bandzior” startuje w Kielcach i na Węgrzech

temu

Przed Bartoszem Ostałowskim wytężony okres startowy. Już w najbliższy weekend (15-16 czerwca) driftera i jego samochód, „Bandziora”, czeka start w drugiej rundzie tegorocznych Driftingowych Mistrzostw Polski w Kielcach. Z kolei tydzień później ambasador Inter Cars weźmie udział w drugiej rundzie Drift Masters Grand Prix, która rozegrana zostanie na Trackwood, w węgierskim Máriapócsu (22-23 czerwca).
Przełamać bariery! Fundacja Mimo wszystko z Bartkiem Ostałowskim

temu

10 czerwca na krakowskim Rynku odbędzie się spektakularny koncert „Każdy jest komuś potrzebny” organizowany przez Fundację Anny Dymnej – Mimo wszystko. Jednym z gości wydarzenia będzie ambasador Inter Cars, Bartosz Ostałowski.