Malarz bez rąk

W dniach 27-30 maja wydawnictwo AMUN Sp. z o.o. organizuje kolejny plener malarski, w którym udział wezmą artyści malujący ustami i nogami. Jednym z uczestników warsztatów będzie znakomity drifter, Bartosz Ostałowski.

Wydawnictwo AMUN powstało w 1995 roku w Raciborzu i jest jedną z czterdziestu sześciu placówek działających na świecie, które publikują reprodukcje obrazów artystów malarzy tworzących ustami lub stopą. Jednocześnie jest to jedyne w Polsce wydawnictwo Światowego Związku Artystów Malujących Ustami i Nogami (VDMFK). Obecnie zrzesza dwudziestu pięciu malarzy, od 2009 roku jednym z nich jest Bartosz Ostałowski.

Ukończyłem studia inżynierskie, ale teraz skupiam się na malarstwie oraz motosporcie. To moje dwie największe pasje, które dają mi dużo satysfakcji i radości. Jeszcze przed wypadkiem szkicowałem i wykonywałem projekty graficzne. Jednak dopiero po utracie rąk, w pełni ujawnił się talent malarski i zaczęły powstawać pierwsze obrazy. Od zawsze interesowałem się malarstwem i podziwiałem kompozycję i technikę twórców. Pewne doświadczenie w rysunku zdobyłem własną pracą, kontaktuję się również z uznanymi malarzami, aby doskonalić swoją technikę, uczestniczę również w zajęciach organizowanych przez galerie artystyczne.

Bartosz Ostałowski

Wydawnictwo AMUN od kilku lat regularnie organizuje plenery w różnych częściach Polski. W poprzednich latach miejscem spotkań artystów malujących ustami lub stopą były m.in. Mikołajki, Zakopane oraz Gdańsk. W tym roku wszyscy uczestnicy spotkają się na cztery dni w Polanicy-Zdroju.
Dla każdego z nich to kolejna możliwość realizowania swojej pasji, która w wielu przypadkach determinuje własne potrzeby. Ludzie zrzeszeni wokół wydawnictwa AMUN przed wszystkim cieszą się samym malowaniem, bez znaczenia czy trzymają ołówek czy pędzel w zaciśniętych ustach, czy też palcach stopy. Każdy z tych sposobów wymaga jedynie treningu, czasu i odrobiny cierpliwości.

Posługuję się różnymi technikami: akwarela, olej, pastel oraz szkice ołówkiem. Moim ulubionym tematem malarskim są pejzaże. Dużo eksperymentuję w różnych stylach i technikach, aby osiągać coraz lepsze efekty. Każdy może fotografować rzeczywistość, więc lubię tworzyć obrazy nieco od niej odbiegające. W życiu prywatnym jestem optymistą, bardzo lubię jeździć samochodem, co sprawia mi dużą radość, jednocześnie czas spędzony w aucie mnie relaksuje.

Bartosz Ostałowski

Z przyjemnością informujemy również, że w piątek 25 maja o godz. 20.15 w programie „Alarm!” w TVP 1 wyemitowany zostanie reportaż na temat Bartosza Ostałowskiego. Drifter opowie w nim o swoich pasjach, o życiu w wyścigowym rytmie i pożarze swojego poprzedniego samochodu. Zdradzi także swoje najbliższe plany startowe.
Inter Cars, drugi największy dystrybutor części zamiennych do samochodów osobowych, dostawczych i ciężarowych w Europie, od lat wspiera działania Bartosza Ostałowskiego. Drifter jest obecnie twarzą kampanii wizerunkowych promujących m.in. Katalog Online czy konkurs Young Car Mechanic. Materiały z udziałem sportowca obejmują działania online, offline, a także jego udział w wydarzeniach. Inter Cars, wspólnie z innymi partnerami, firmami Sachs i Castrol, zaangażował się ponadto w odbudowę spalonego podczas treningu samochodu driftera.

Bartosz Ostałowski_InterCars_00.JPG

Bartosz Ostałowski_InterCars_02.jpg

Bartosz Ostałowski_InterCars_01.jpg

Bartosz Ostałowski_InterCars_03.jpg

Malarz bez rąk.pdf

„Bandzior” startuje w Kielcach i na Węgrzech

temu

Przed Bartoszem Ostałowskim wytężony okres startowy. Już w najbliższy weekend (15-16 czerwca) driftera i jego samochód, „Bandziora”, czeka start w drugiej rundzie tegorocznych Driftingowych Mistrzostw Polski w Kielcach. Z kolei tydzień później ambasador Inter Cars weźmie udział w drugiej rundzie Drift Masters Grand Prix, która rozegrana zostanie na Trackwood, w węgierskim Máriapócsu (22-23 czerwca).
Przełamać bariery! Fundacja Mimo wszystko z Bartkiem Ostałowskim

temu

10 czerwca na krakowskim Rynku odbędzie się spektakularny koncert „Każdy jest komuś potrzebny” organizowany przez Fundację Anny Dymnej – Mimo wszystko. Jednym z gości wydarzenia będzie ambasador Inter Cars, Bartosz Ostałowski.
Bartosz Ostałowski w gronie „Nieprzeciętnych”!

temu

Dziesięcioro uczestników znalazło się w wielkim finale organizowanego przez radiową Czwórkę plebiscytu „Nieprzeciętni”. O tym, który z nich zostanie triumfatorem, zadecydują słuchacze oddający swoje głosy poprzez stronę internetową. W gronie nominowanych znalazł się Bartosz Ostałowski!
Bandzior zmienia barwy i nabiera mocy

temu

Nissan Skyline to ikona japońskiej motoryzacji, która znakomicie zniosła próbę czasu i dziś z powodzeniem wykorzystywana jest jako baza do produkcji driftowozów. Doskonałe właściwości jezdne tego modelu sprawiają, że wybiera go światowa elita tego sportu. Wśród nich jest Bartosz Ostałowski, którego popularny „Bandzior” zyskał nowe barwy i podzespoły.

Innowacyjna oferta dla chłodnictwa

W odpowiedzi na zapotrzebowanie klientów Inter Cars zdecydował się wprowadzić do oferty uniwersalne parowniki marki Thermotec.