Inter Cars i Liberty Motors rozwijają rynek motocyklowy w Polsce

Dynamiczny rozwój segmentu motocyklowego to cel wspólnych działań Inter Cars i Liberty Motors. Spółki podpisały porozumienie ustalające wstępne, ramowe warunki transakcji.

Inter Cars i Liberty Motors podpisały term sheet, który określa warunki funkcjonowania spółki celowej (SPV), czyli nowego przedsiębiorstwa, które powstanie w wyniku połączenia działalności w motocyklowych obszarach prowadzonych przez Inter Cars i Liberty Motors.

To pierwsze takie porozumienie na rynku w tej części Europy. Jego celem jest wspólne rozwijanie biznesu motocyklowego, zaś fundamentem długoletnia współpraca między dwiema spółkami oraz rozwój Liberty Motors. SPV będzie prowadziła działalność w zakresie, m.in.: dystrybucji detalicznej i hurtowej motocykli, części motocyklowych, odzieży oraz akcesoriów motocyklowych.

Wspólne przedsięwzięcie pozwoli wykorzystać silne strony obydwu partnerów: bogatą ofertę i szeroką sieć dystrybucji naziemnej Inter Cars obejmującą 16 państw, w tym wyjątkowo atrakcyjne pod kątem motocyklowym kraje Europy Południowej oraz wieloletnie doświadczenie i profesjonalizm Liberty Motors. Szczególną zaletą projektu będzie koncentracja nowej spółki na rynku motocyklowym i doświadczona kadra managerska Liberty Motors, która z powodzeniem stworzyła największego gracza detalicznego w Polsce, zarządza 5 salonami motocyklowymi i jest wiodącym dystrybutorem takich marek jak Yamaha, czy Ducati w Polsce.

- Kładziemy nacisk na motocykle, łącząc doświadczenie Inter Cars w dystrybucji części, akcesoriów, ubrań, ale także pojazdów, z największym detalicznym graczem na rynku pojazdów nowych i używanych oraz usług serwisowych, jakim jest Liberty Motors. Nie zapominamy oczywiście, że motocykle to adrenalina, emocje i hobby, ale także wymagający biznes, który wymaga od nas jako liderów odpowiedzialnej strategii rozwoju bezpiecznej dla akcjonariuszy i naszych partnerów biznesowych.Skorzystają na tym wszyscy, nasi partnerzy biznesowi, dostawcy, klienci hurtowi, ale przede wszystkim motocykliści.

mówi Rafał Kwiatkowski, Prezes Zarządu Liberty Motors

W dokumencie term sheet strony określiły ramowe warunki transakcji polegającej na utworzeniu wspólnego przedsięwzięcia oraz warunki dalszych negocjacji, które mają na celu podpisanie kolejnych dokumentów dotyczących wspólnych działań. Realizacja transakcji uzależniona jest m.in. od uzyskania zgody walnego zgromadzenia Inter Cars, a także uzyskania odpowiednich zgód regulacyjnych.

Rafał Kwiatkowski.jpg

IC_i_LM_rozwijają_rynek_motocyklowy_w_Polsce_08_04_2018.pdf

Inter Cars razy 250!

temu

W Gorzowie Wielkopolskim rozpoczęła działalność kolejna filia Inter Cars. Jest to placówka stricte motocyklowa i jednocześnie 250 filia największego dystrybutora części zamiennych do samochodów i motocykli w Polsce!
Debiut segmentu Marine Inter Cars podczas Targów Wiatr i Woda

temu

Targi Wiatr i woda – największe, najważniejsze i najchętniej odwiedzane wydarzenie w branży marine goszczą wszystkich kluczowych graczy w tym sektorze rynku. Przyciągają zarówno pasjonatów pływania, jak i duże firmy zajmujące się serwisem czy budową jednostek pływających. Trudno zatem wyobrazić sobie lepsze miejsce na debiut oferty Grupy Inter Cars skierowanej do tego segmentu.
Ster zero, cała naprzód, czyli uruchamiamy projekt Marine w Inter Cars!

temu

Grupa Inter Cars, największy dystrybutor części samochodowych w Europie Środkowo-Wschodniej, wchodzi do gry na rynku części, akcesoriów i osprzętu do jachtów oraz łodzi motorowych.
Inter Cars i Fundacja Cooperatio razem na Poznań Motor Show 2018

temu

Podczas tegorocznych targów Poznań Motor Show największy polski dystrybutor, spółka Inter Cars SA, wspólnie z Fundacją Cooperatio będą promować zawód mechanika samochodowego. Okazje są dwie - finały VII Ogólnopolskich Mistrzostw Mechaników i krajowy finał konkursu Young Car Mechanic 2018. Przy obecnym tempie rozwoju technologii, rozwój kwalifikacji zawodowych mechaników to podstawa.

Semperit - nowa marka opon w ofercie Inter Cars

Nowa marka opon w ofercie Inter Cars należąca do półki środka w grupie Continental.