Wirtualny Magazyn ShareStock zmienia rynek części dla przemysłu

Wirtualny Magazyn „ShareStock” to jeden z najważniejszych projektów działu Przemysł firmy Inter Cars. Jako element szerszej strategii firmy ma sprawiać, aby Inter Cars Przemysł był postrzegany nie jako jeden z wielu handlarzy części, lecz jako partner pomagający rozwiązywać problemy techniczne w działach Utrzymania Ruchu w zakładach przemysłowych.

„ShareStock” zadebiutował ponad rok temu. Założenie było proste – Inter Cars Przemysł podjął się zbudowania możliwie największej bazy części dla utrzymania ruchu w przemyśle, a głównym celem tego narzędzia było otwarcie niedostępnego do tej pory segmentu rynku – części „zamrożonych” w magazynach technicznych zakładów przemysłowych. Stworzony w ten sposób Wirtualny Magazyn umożliwia użytkownikom wyszukiwanie i zakup nietypowych części, ale przede wszystkim pozwala zwiększyć szanse na sprzedaż części dostępnych w magazynie.

Narzędzie zostało udostępnione na rynku w formie internetowej platformy, dostępnej dla zarejestrowanych użytkowników. Jednym z założeń projektu jest to, że produkty są udostępniane w ShareStock anonimowo (użytkownik znajdujący jakąś część nie wie skąd ona pochodzi), a Inter Cars Przemysł jest pośrednikiem transakcji mających miejsce za pośrednictwem platformy.

Pomysł zrealizowany przez IC-Przemysł został doceniony przez fachowców z branży utrzymania ruchu, czego wyrazem jest fakt, że „ShareStock” został nominowany do nagrody „Produkt Roku 2017” w corocznym plebiscycie magazynu „Inżynieria & Utrzymanie Ruchu”.

Pomimo, że pod względem handlowym branża przemysłowa należy do jednych z najbardziej konserwatywnych, to idea Wirtualnego Magazynu spotkała się z bardzo pozytywnym odbiorem na rynku. Liczba użytkowników w ubiegłym roku przekroczyła setkę, ilość udostępnionych części obejmuje kilkaset tysięcy indeksów, a ich łączna wartość wynosi ponad 100 mln PLN. Platforma była już świadkiem kilku spektakularnych transakcji. A wszyscy mamy nadzieję, że to dopiero początek.

Więcej informacji: www.icprzemysl.pl www.icsharestock.pl

Inter Cars honoured by the Warsaw Stock Exchange

The Warsaw Stock Exchange announced the composition of RESPECT Index, which includes socially responsible companies.